Τι είναι το Άγχος και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι είναι το άγχος; Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό και προβλέψιμο μέρος της ζωής μας. Το άγχος μπορεί να θεωρηθεί ως ανησυχία για το μέλλον, με μια διάχυτη γνωσιο – συναισθηματική δομή και με χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν χρόνια υπεργρήγορση και μια αίσθηση απρόβλεπτης και/ή μη ελεγχόμενης κατάστασης.
Ωστόσο οι άνθρωποι που πάσχουν από Διαταραχή Άγχους είναι ουσιαστικά φοβικοί με το αίσθημα του άγχους και λόγω του οτι αγχώνονται απόφευγουν να κάνουν πράγματα της καθημερινότητας τους και αυτό έχει ως συνέπεια να είναι δυσλειτουργικοί αλλα και δυσαρεστημένοι με την παρούσα κατάσταση που βιώνουν. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όπου ο πάσχων δεν μπορεί να καταλάβει ή καταλαβαίνει αργότερα πόσο δυσλειτουργικό, μόνο, ή δυστυχισμένο τον έχει κάνει το άγχος του και οι συνέπειές του.
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν την Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολικές, ανεξέλεγκτες και συχνά παράλογες ανησυχίες που αφορούν διάφορα καθημερινά θέματα. Άλλοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την Διαταραχή Πανικού που συνοδεύεται πολλές φορές με την αγοραφοβία. Άλλοι αγωνίζονται με την κοινωνική Φοβία και αποφεύγουν καταστάσεις όπου υπάρχει ο φόβος έκθεσης, αξιολόγησης ή κριτικής από τρίτους. Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ασχολούνται συνέχεια με το φόβο επιμόλυνσης, βρομιάς, συμμετρίας των πραγμάτων καθώς και άλλα.
Τα καλά νέα είναι πως είτε έχετε περιστασιακό άγχος και έρχεστε αντιμέτωποι με σποραδικές αλλά ενοχλητικές κρίσεις άγχους ή μια διαγνωσμένη διαταραχή άγχους, πάντα μπορείτε να κάνετε μικρά και εύκολα βήματα ώστε να το μετριάσετε και να το διαχειριστείτε.
1. Χαλαρωτική αναπνοή
• Πάρτε μια αναπνοή από τη μύτη
• Εκπνεύστε αργά σχηματίζοντας στα χείλη σας ένα μικρό όμικρον, ενώ χαλαρώνετε τους μυς στο πρόσωπο, στο σαγόνι, στους ώμους και στο στομάχι σας
• Στόχος σας είναι να κρατήσετε την διάρκεια της εκπνοής σας, όσο πιο πολύ μπορείτε
2. Ενεργοποιηθείτε
Αφιερώστε σταθερό χρόνο για τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας είναι, τακτική καρδιαγγειακή άσκηση. Ένα γρήγορο περπάτημα 30-60 λεπτά απελευθερώνει συγκεκριμένες ορμόνες (ενδορφίνες) που οδηγούν στη μείωση άγχους. Επίσης αναδιοργανώνει τα νευρωνικά κυκλώματα, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στο stress. Έχει πιστοποιηθεί ερευνητικά πως ήπιας μορφής άσκηση (περίπου 3 φορές την εβδομάδα), δρα σαν αντικαταθλιπτικό.
3. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους άλλους
Η κοινωνική συναναστροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Μιλώντας με τους άλλους μπορεί να σας κάνει καλό και να μπορέσετε να επιλύσετε με μεγαλύτερη ευκολία, όσα σας απασχολούν.
4. Πείτε μια ενθαρρυντική δήλωση στον εαυτό σας
Συνήθως τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά γεγονότα ή καταστάσεις και όχι στα θετικά γεγονότα της καθημερινότητας μας. Πείτε κάθε βράδυ, τρία θετικά πράγματα που συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας σας.
5. Αποδεχτείτε το άγχος σας
Αφού καταλάβατε τι είναι το άγχος και θέλετε να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά, το κλειδί βρίσκεται στο να το αποδεχτείτε. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, όμως, το άγχος από μόνο του δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. Συνήθως το πρόβλημα δημιουργείται από την προσπάθεια μας να το ελέγξουμε και να το εξαλείψουμε. Η μη αποδοχή αυτών των ανεπιθύμητων εσωτερικών εμπειριών είναι η πραγματική πηγή του άγχους σας. Συνεπώς πράξτε με άγχος και παρακολουθείστε το.
6. Πρόκληση αγχογόνων/καταστροφολογικών σκέψεων
Όλοι έχουμε στιγμές όπου άθελα μας βασανιζόμαστε από αρνητικές σκέψεις και ανησυχούμε. Αυτές οι σκέψεις είναι συχνά μη ρεαλιστικές, ανακριβείς ή σε κάποιο βαθμό παράλογες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι αρχικά να εντοπίσετε και ύστερα να σημειώσετε αυτές τις σκέψεις, μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας (scheduled worry time). Έπειτα σκεφτείτε, πώς η συγκεκριμένη σκέψη επηρεάζει τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σας.
7. Επικοινωνήστε με έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή
Μερικές φορές το άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος χωρίς επαγγελματική βοήθεια, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο. Όπως επισκέπτεστε τον καρδιολόγο εάν νιώσετε ενοχλήσεις στο στήθος σας έτσι θα ήταν λογικό να επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο εάν αισθάνεστε έντονο, επίμονο και μη διαχειρίσιμο άγχος. Η ψυχοθεραπεία σας βοηθάει να αλλάξετε μέχρι εκεί που εσείς θέλετε χωρίς να νιώθετε ότι χάνετε τον εαυτό σας. “Οι κακές συνήθειες δεν φεύγουν, απλά αντικαθίστανται”.