Γιατί είναι Σημαντικό να έχουμε σκοπό;

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε σκοπό

Γιατί είναι Σημαντικό να Έχουμε Σκοπό?

 

Ως ψυχολόγος, ένα από τα βασικά ενδιαφέροντά μου είναι ο σκοπός που ο καθένας έχει στη ζωή του. Τα ανθρώπινα όντα φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό πλάσματα που αναζητούν το σκοπό στη ζωή τους. Έχει φανεί ότι ευδοκιμούμε όταν έχουμε μια αίσθηση σκοπού. Ο σκοπός μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί, μας δίνει ενέργεια και κίνητρο. Έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη αίσθησης σκοπού μπορεί να μας κάνει ευάλωτους στην κατάθλιψη άλλα και στις εξαρτήσεις. Με πιο απλά λόγια το νόημα που βρίσκει ο καθένας στο πέρας της ζωής του τον κάνει πολύ πιο ξεκάθαρο στις προτεραιότητες του, στις επιλογές του, στο πώς θα διαχειριστεί τον χρόνο του, στους στόχους του άλλα και στον τρόπο που θα επιλέξει να ζήσει την ζωή του.

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, η ισχυρή αίσθηση σκοπού έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επεκτείνει ακόμα και την διάρκεια ζωής. Στην συγκεκριμένη έρευνα οι άνθρωποι με υψηλό ποσοστό της αίσθησης σκοπού έζησαν οχτώ χρόνια παραπάνω από εκείνους που είχαν χαμηλό ποσοστό της αίσθησης σκοπού.

Το κίνητρο εμποτίζει όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες, και μας δίνει αυξημένη ενέργεια και αποφασιστικότητα. Ο σκοπός παρέχει μια αίσθηση προσανατολισμού, μια σαφή αίσθηση για το πού είμαστε και πού κατευθυνόμαστε στις ζωές μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο σκοπός είναι κάτι που μας αφορά περισσότερο ως ύπαρξη ενώ το κίνητρο είναι αυτό που μας βοηθάει να βρούμε τον σκοπό .

H ανθεκτικότητα επίσης μας κάνει να ξεπερνάμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που μας κατακλύζουν καθημερινά. Μας δίνει την αποφασιστικότητα και την αντοχή να συνεχίσουμε με όποιες κακουχίες και δυσκολίες. Τέλος, ο σκοπός παρέχει μια γενική αίσθηση θετικότητας, δίνοντάς μας πρόσβαση σε όλο το φάσμα των θετικών ψυχολογικών καταστάσεων (όπως αισιοδοξίας, ελπίδας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης κ.ά.) και ταυτόχρονα αυξάνοντας την αντοχή μας στις αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις όπως κατάθλιψη, ανία, το άγχος και την απογοήτευση, τις κοινωνικές καθώς και τις οικονομικές πιέσεις που δεχόμαστε καθημερινά.

Τελικός σκοπός κάθε ανθρώπου, σύμφωνα με τον Maslow είναι να νιώθει πλήρης. Ο Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Harold Maslow) ήταν Αμερικάνος ψυχολόγος  ο οποίος έμεινε γνωστός για την θεωρία ιεράρχησης των αναγκών που υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών, από τα οποία εξαρτάται όλη σχεδόν η συμπεριφορά μας. Αυτά τα ταξινόμησε ιεραρχικά, από τα πιο βασικά και πρωτόγονα (σε σχέση με τη συμπεριφορά που προκαλούν), μέχρι τα πιο πολιτισμένα και ώριμα. Σύμφωνα με την οποία οι ανάγκες των ανθρώπων είναι ιεραρχημένες από τις ανάγκες για επιβίωση, ανάγκες ασφαλείας, ανάγκες κοινωνικής αποδοχής, ανάγκες αυτοεκτίμηση, και κορυφώνονται με τις ανάγκες για αυτοολοκλήρωση ,γνωστή και ως Πυραμίδα αναγκών του Μάσλοου.

Εύχομαι το κείμενο αυτό να σας δώσει το έναυσμα ώστε να ασχοληθείτε περισσότερο με τις προσωπικές σας ανάγκες αλλά και να αναρωτηθείτε ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας ,τί είναι αυτό που θα σας έκανε να νιώσετε πλήρης καθώς και το πόσο κοντά είστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο στα social media: